Głębosz służy do spulchniania gleby na głębokość do 40 cm, w celu polepszenia jej właściwości fizycznych i biologicznych. Taki efekt uzyskuje się głównie przez napowietrzanie i nawadnianie dolnych warstw gleby. Głęboszowanie stosuje się najczęściej na glebach pod uprawę buraków cukrowych, a także rzepaku czy lucerny. Zabieg ten stosuje się na polach raz na kilka lat (najczęściej 4-5). Przesłanką do wykonania zabiegu są pojawiające się wiosną na polach zastoiska wodne.
Głębosze oferowane przez KFMR Krukowiak składają się z trzech grządzieli, wyposażonych w stopy podrywające oraz kół podporowych. Zęby zabezpieczone są sworzniem ścinalnym w celu uniknięcia uszkodzeń mechanicznych przy uderzeniu w ukryte w glebie kamienie. Całość zamontowana jest na ramie wyposażonej w trzypunktowy układ zawieszenia. Regulacja głębokości pracy odbywa się za pomocą ustawienia wysokości kół podporowych.
W opcji dostępne są głębosze o innej liczbie grządzieli oraz wyposażone w wał ugniatający.